Wednesday, April 18, 2012

Cemburu-cemburu sayang

Assalamualaikum.. Hai semua!!
Mesti semua orang pernah rasa sakitnya hati bila hati kita cemburu kan?? Banyak cara untuk hilangkan rasa cemburu tu.. Cemburu tanda sayang?? Tapi kadang-kadang kalau rasa cemburu tu dah mengawal emosi kita pun susah juga. Cemburu tak mengenal jantina. Perempuan cemburu, kita boleh nampak dari segi cara-caranya. Tapi lelaki cemburu susah kita nak jangka kerana lelaki memang pandai bermuka-muka disebalik keegoannya.
Situasi dan cara menanganinya:
SITUASI 1
Bila kita nampak boyfriend/girlfriend kita berjalan dengan perempuan lain.

-Ambil gambar dia sebagai bukti. Call kawan dan ajak dia pergi bersiar-siar. Jika dia pula ternampak kita berjalan dengan lelaki lain, kita tunjuk bukti yang kita nampak dia keluar dengan orang lain dulu.. Bak kata pepatah, u buat, i buat. Kalau betul dia sayangkan kita, dia takkan buat lagi sebab dia tahu macam mana sakitnya hati bila kekasih kita keluar dengan orang lain.


SITUASI 2
Bila kita tengok kawan baik kita rapat dengan boyfriend/girlfriend kita.
-Cuba tarik perhatian pasangan kita dan cuba buat apa-apa yang boleh nampakkan kita jauh lebih baik dan sweet dari kawan baik kita. Jangan larang dia kawan dengan kawan baik kita tu, sebab nanti nampak sangat yang kita ni cemburu dan kecik hati pula kawan baik kita tu. Tapi jangan biarkan mereka jadi rapat sangat, nanti menyesal tak sudah pula.


SITUASI 3
Bila nampak boyfriend/girlfriend kita berchatting dengan kawan yang berlainan jantina dengannya di laman sosial.
-Cuba hack laman sosial yang dia gunakan. Baca segala yang dibualkan. Kalau kita rasa orang yang dichattingkan tu macam ada hati dengan kekasih kita, block dia.. hehe.
-Chatting dengan kawan yang berlainan jantina dengan kita juga untuk puaskan hati kita. Biarkan si dia berchatting dengan kawannya itu dengan syarat, beritahu kawannya itu yang dia telah mempunyai kita.


SITUASI 4
Bila tengah dating, tiba-tiba bekas girlfriend/boyfried kekasih kita telefon.
-Merenungnya tajam dan menuntut penjelasan darinya.
-Berpura-pura sibuk bersms untuk melindungi perasaan yang gundah gulana.
-Memberitahu si dia yang ex kamu juga selalu menghubungi kamu untuk mengurangkan sakit hati.
#Moral of the article: Jangan biarkan hak kita dirampas orang. Biarkan apa orang nak kata, asalkan kita bahagia.











5 comments:

  1. Dah follow blog iena.. Good luck dear.. ;)

    ReplyDelete
  2. Yang pasti Ina memang kuat cemburu kan kan?

    ReplyDelete
  3. tapi yg buat takut kalau org tu tak pandai cemburu..tertanya2 adakah dia sayang atau tidak kat kita??:)

    ReplyDelete
  4. Pakwe sy jnis snyap je kalau jeles . Kalau sy dlu y trus trg ng dia .. bru dia ckp dia jeles . Hehe . Kiteore selalunye ckp trus . Xnk pendam2 ni . Tapi selalunye lelaki ni xphm sikit . Soo buat2 la perangai y xpenah dibuat . Mcm msg2 mcm xnk msg ke .. confirm dia dtg cari kite . Da buat . Hehe . Kesian kat dia ng dri sndiri plk . Merana tanpa dia . Good luck in love ! ��

    ReplyDelete

Put your comment here!!