Sunday, April 15, 2012

Keunikan tersendiri yang terdapat di Pasar Seni

Assalamualaikum.. Hai semua!!
Sabtu selalunya korang buat apa ye?? Harini eina rasa bertuah sangat sebab dapat luangkan masa dengan kawan eina yang dah lama tak jumpa dari habis sekolah menengah dulu. Dah lama tak jumpa dan kami tak tahu nak pergi ke mana.. Tiba-tiba datang idea nak pergi ke Pasar Seni, Central Market. Alamak..jalan sesak pula masa tu. Kami pun ambil keputusan utk parkir kenderaan kami di KL sentral dan naik LRT untuk ke Pasar Seni.


~Keadaan di sekitar Pasar Seni, Kuala Lumpur~

Tak sangka banyak betul perubahan di sini. Maaflah, eina ni dah lama sangat tak datang Pasar Seni ni. Terasa macam melancong pula.. Kalau nak diikutkan, saya selalu turun KL. Tapi tak pernah pun terfikir nak jalan ke sini.


~Kasturi Walk! Wau dijadikan tema, menunjukkan kekayaan kesenian di Malaysia~

Kemegahan wau disini terserlah sangat. Ramai pelancong dari luar negara mahupun dari dalam negara tidak melepaskan peluang untuk mengambil gambar. Terserlah agungnya kekayaan Malaysia dari segi keindahan keseniannya.

~Megahnya kesenian di negara kita nii~

Cantiknya bumbung yang bersimbolikkan wau ni. Siapalah perekanya dan empunya idea untuk menjadikan wau sebagai simbolik bumbung ni. Terpegun sangat. Rasa teruja bila lalu dibawahnya.

~Kereta lembu pun ada kat Kasturi Walk ni~

Kereta kuda juga dijadikan pameran di Kasturi Walk ni. Ramai juga pelancung yang tidak melepaskan peluang untuk mengambil gambar. Bangganya saya menjadi rakyat Malaysia.

~Bergambar untuk nampakkan suasana dalam Pasar Seni~


Di dalam Pasar Seni terdapat banyak jualan barang-barang seni kreatif yang jarang dijumpai di luar. Contohnya kain batik, kraftangan-kraftangan dari setiap negeri di Malaysia, hiasan dalaman rumah yang bertemakan tradisional, makanan-makanan yang menjadi identiti pada setiap negeri di Malaysia dan macam-macam lagi yang bertemakan tradisional. Tidak dilupakan juga, kepada sesiapa yang mahukan wajahnya dilukis sebagai potret, bolehlah berkunjung ke sini untuk mendapatkannya. Ramai pelukis profesional di sini. 

~Corak tangga di sini pun penuh dengan seni~


~Keadaan di Kasturi Walk..penuh dengan pelancong~


~Macam-macam kraftangan ada dijual di disini..murah-murah~


~Antara jualan yang terdapat dalam Pasar Seni (batik)~


Banyaknya baju yang cantik-cantik disini. Selendang, kebaya, kain batik dan macam-macam lagi pakaian yang bertemakan traditional dan seni batik dijual disini. Rambang mata saya ingin membelinya. Terlalu banyak pilihan dan ramai pelancong membelinya dengan kuantiti yang banyak, mungkin mereka suka dengan corak yang menjadi identiti negara kita ini.


~Cantik kan?? Ukiran yang memang unik dipamerkan di setiap balkoni bangunan~


~Eina berdiri di tengah-tengah bangunan Pasar Seni..penat berjalan..~


Puas berjalan di Pasar Seni. Banyak karya seni dapat saya lihat sendiri. Memang tak rugi berjalan di sini. Tenang rasanya bila berjalan dalam bangunan yang penuh dengan karya-karya yang membanggakan. Apabila saya melihat betapa ramainya pelancong yang datang, lagilah saya rasa bangga dengan keunikan negara sendiri. 

 ~Seronok dapat luangkan masa di Pasar Seni ni yang telah ada sejak tahun 1888 lagi..~


#Moral of the stories: Kita haruslah sentiasa menghargai kekayaan warisan zaman berzaman yang telah ditinggalkan oleh datuk nenek kita yang telah menjadi kebanggaan negara kita ini. Kita sebagai pelapis haruslah menjaga dan tidak membiarkannya ia pupus ditelan kemajuan negara. Peace!!

4 comments:

  1. Bestnya kalau dapat pergi. Tak pernah pergi lagi kat sini

    ReplyDelete
  2. abg Jay masa study kat Uitm Shah Alam selalu melukis kat sini...hehe..

    ReplyDelete
  3. … Unbelievable , but I just found software which can do all hard work promoting your einaangel.blogspot.com website on complete autopilot - building backlinks and getting your website on top of Google and other search engines 1st pages, so your site finally can get laser targeted qualified traffic, and so you can get lot more visitors for your website.

    YEP, that’s right, there’s this little known website which shows you how to get to the top 10 of Google and other search engines guaranteed.

    I used it and in just 7 days… got floods of traffic to my site...

    …Well check out the incredible results for yourself -
    http://magic-traffic-software.com

    I’m not trying to be rude here, but I believe when you find something that finally works you should share it…

    …so that’s what I’m doing today, sharing it with you:

    http://magic-traffic-software.com

    Take care - your friend Jennifer

    ReplyDelete
  4. After getting more than 10000 visitors/day to my website I thought your einaangel.blogspot.com website also need unstoppable flow of traffic...

    Use this BRAND NEW software and get all the traffic for your website you will ever need ...

    = = > > http://get-massive-autopilot-traffic.com

    In testing phase it generated 867,981 visitors and $540,340.

    Then another $86,299.13 in 90 days to be exact. That's $958.88 a
    day!!

    And all it took was 10 minutes to set up and run.

    But how does it work??

    You just configure the system, click the mouse button a few
    times, activate the software, copy and paste a few links and
    you're done!!

    Click the link BELOW as you're about to witness a software that
    could be a MAJOR turning point to your success.

    = = > > http://get-massive-autopilot-traffic.com

    ReplyDelete

Put your comment here!!