Tips untuk menghilangkan sengal-sengal badan

Assalamualaikum.. Hai semua!!
Penyakit sengal-sengal badan (rheumatism) biasanya menyerang ketika usia seseorang itu meningkat tua, tetapi ada juga berlaku pada orang-orang muda. Kadang-kadang penyakit sengal-sengal badan ni membuatkan kita rasa tak senang duduk dan sentiasa resah gelisah kerana tidak selesa dengan badan kita. Pelbagai cara kita gunakan untuk menghilangkannya, antaranya sapu minyak urut di sekeliling badan. Apabila kesan ubatnya telah hilang, datang kembali sengalnya. Pelbagai cara boleh kita ambil, antaranya dengan menggunakan ubat tradisional yang bahannya kita boleh perolehi dari alam semua jadi kita sahaja.


#Bawang Merah
Ambil 7 ulas bawang merah dan ditumbuk. Masakkan dengan kira-kira enam camca besar minyak kelapa asli dan goreng hingga bawang itu menjadi hitam. Gunakan minyak itu untuk menggosok di sendi-sendi yang sengal itu.#Halia
Ambil dua ketul halia kira-kira 10 cm, sebiji telur ayam kampung dan madu lebah kira-kira 2 camca teh. Halia diparut dan ditumbuk, dibubuh sedikit air dan kemudian diperah, ambil airnya dan bubuh dalam gelas. Masukkan madu dan kuning telur lalu dibancuh hingga sebati. minumlah dua kali sehari. Insyaallah sembuh.#Lada Hitam
Lada hitam kira-kira dua puluh biji ditumbuk hingga menjadi serbuk. Bubuh sedikit minyak kelapa dan minyak kayu putih. Gosokkan pada sendi-sendi yang lenguh itu.

#Daun Lengkuas
Daun lengkuas kira-kira lima helai, daun serai wangi tiga helai, dau kunyit lima helai dan daun jerangau lima helai lalu direbus semuanya dalam satu periuk dengan airnya kira-kira dua gelen. Gunakan air itu untuk mandi pagi dan petang.


Sesiapa yang selalu lenguh-lenguh badan, cubalah rawatan tradisional ini. Mungkin dapat menyelesaikan  masalah anda. Walaupun pelik ramuannya, tapi tak salahkan kalau mencuba.


#Moral of the article: Jangan takut mencuba jika itu adalah cara untuk mendapat manfaat.

Comments

  1. Kan best kalau ada isteri. Kalau sengal2 badan boleh mintak tolong urutkan.

    ReplyDelete
  2. semua petua ni pernah Jay amalkan but now dh xde sakit sendikan..hehehe..

    ReplyDelete
  3. Terima kasih. BOleh dicuba ni :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Put your comment here!!

Popular Post