Tapak tangan kasar?? Inginkan tapak tangan yang lembut??

Assalamualaikum.. Hai semua!!

Tapak tangan kasar?? Ramai orang mempunyai tapak tangan yang kasar akibat daripada kerja-kerja kasar, kerja-kerja dapur, membasuh dan sebagainya. Pernah tak anda terfikir, ada orang yang membuat sama kerja dengan kita, tapi tangannya tetap lembut dan terjaga. Kita akan mengalami dilema dan malu untuk bersalaman dengan orang jika kita mengalami masalah seperti ini. Mesti terlintas di fikiran seseorang untuk bersuara apabila merasakan tangan kita kasar dan takut untuk memegangnya. 


Eina terbaca satu artikal dari buku koleksi ubat-ubatan tradisional yang agak menarik iaitu mengenai bagaimana untuk menangani masalah ini dan membolehkan kita mempunyai tapak tangan yang lembut seperti kita kecil-kecil yang tidak tahu membuat kerja rumah lagi. Antaranya:

1) ASAM JAWA
-Asam jawa digunakan, sebaiknya yang baru masak di pokok kerana ia tidak dicampur dengan minyak atau anasir-anasir lain. Asam jawa itu dibancuh denagn air sekadar cukup, iaitu jangan terlalu cair. Air asam jawa itu dilumurkan pada tapak tangan dan jari-jari. Setelah dilumur, biarkan ianya kering ditangan. Apabila sudah kering barulah dibersihkan tangan itu.

2) GETAH BETIK
-Ambil getah betik, sama ada dari buahnya yang muda mahupun dari batangnya atau batang daunnya dan sapu kepada tapak tangan dan jari-jari yang kasar. Biarkan kira-kira dua puluh minit. Kalau rasa gatal-gatal, biarkan sahaja.

Cuba lakukan dua tiga kali sehari. Mudah-mudahan berhasil. Amin.#Pesanan dari Falling Angel: Jom la cuba..ina dah cuba, memang tapak tangan kita rasa lain.. Best!! Peace!! 

Comments

  1. Lelaki takpe tapak tangan kasar pun. Kalau lembut2 sangat jadi pondan plak. Hahahaha

    ReplyDelete

Post a Comment

Put your comment here!!

Popular Post