Friday, October 17, 2014

Masa kita dah makin singkat..

Asslamualaikum semua!! Yeayyhhh!! Lunch hour!!

Kejap je harini dah hari jumaat.. Kepada lelaki, jangan lupa tunaikan kewajipan ok!!
Kepada girl2, shhh!! Jangan jadikan masa ni untuk mengumpat ok!! Hehe...
Harini eina tak makan.. On DIET!! Hehe...


Harini eina nak share pasal MASA.. Humm.. Masa tak akan berulang kembali.. Masa yang kita ada pun bukan semakin banyak, tapi, makin sikit.. Makin dekat kita dengan kematian..


Teringat balik zaman budak2 dulu, happy je.. Tak ada masalah.. Eh?? Ada jugak masalah..masalah nak siapkan kerja sekolah n masalah bila nak tunjuk kat family keputusan EXAM!! Hehe... Tapi sebenarnya itu semua bukan masalah besar.. Kita tak payah nak buat keputusan sendiri.. Semuanya bergantung dengan family.. Fuhh..mewahnya.. Rasa macam BOS pulak kan?? Humm... Besarnya pengorbanan ibu bapa kita..



Masa remaja pulak, asyik HEARTBREAK... Sikit2 heartbreak.. 3 bulan lepas tu jumpa pakwe baru lagi... haha.. Tak ada duit, call family.. Family jugak lah yang supply duit.. Owhh... senangnya lah hidup kan??



Betul orang cakap, zaman belajar adalah zaman paling best.. Tak payah nak buat keputusan sendiri.. Semuanya ditanggung.. Rindunya... Hargailah setiap masa yang kita ada kerana semua tu tak akan dapat kita pusing balik..

Kadang2 terfikir, kita tak tahu bila hari terakhir kita di muka bumi ni.. Janganlah kita sakiti hati orang sekeliling kita dengan perangai kita.. Itu semua akan ditanya di akhirat nanti.. Uwh....tak takot ke?? Fitnah sana, fitnah sini... Kadang2 tengok macam menipu tu jadi macam amalan mulia pulak...tak langsung rasa bersalah bila tengok orang lain bahagia atas penipuan kita.. Apa semua ni??


Tapi tuhan tu adil..tuhan tak akan biarkan orang yang INNOCENT terus ditipu.. Lama2 terbongkar juga.. Masa dah terbongkar tu, jangan pula kita salahkan orang lain yang tak dapat memberi kepercayaan sepenuhnya lagi kepada kita..

Pernah tak kita terfikir, apa yang akan jadi pada kita masa kita tua nanti?? Mesti kita rindu zaman muda kita kan?? So, janganlah sia2kan zaman muda kita dengan perkara2 yang tak berfaedah dan hanya menyakitkan hati kita.. Jaga diri kita dulu.. Bukan nak SELFISH..tapi itulah hakikatnya.. Kalau bukan kita yang BACK UP diri kita sendiri, WHO ELSE??

Masa kita dah semakin singkat... Even ada diantara kawan2 kita pun dah pergi menghadap yang maha Esa.. Apatah lagi kita ni.. Sempatkah kita nak bertaubat sebelum kita pergi?? Stop JUDGING orang...fikir diri kita dulu...




Jangan sesekali cakap, KITA MUDA LAGI, LAMBAT LAGI NAK MATI... Tanya dia balik, dah isi form KUBUR ke?? Tanya dia, taw ke tarikh mati kita?? Semua orang pernah muda, cuma cara kita handle masa muda tu yang membezakan kita... Kan??

Fikir2kan lah..eina cuma mampu share apa yang eina rasa harini.. Ikutlah nak percaya ke tak ok!! Jangan sia2kan masa yang ada.. Happy ke arah tuhanmu...bukan Happy ke arah neraka jahanam..


Baik MEMAAFKAN dari meminta KEMAAFAN!! Bila teringat balik dosa lama..ya allah..ampunkanlah aku...

#psst: Heii!! Tak mau sedih2 lagi ok!! Gunakan masa dengan bahagia!! Hee... Dugaan akan tetap datang walupun kita tak isi form mintak dugaan tu datang.. Allah menguji kita.. Semua orang ada dugaan masing2.. Terpulang pada cara masing2... Insyaallah.. Eina doakan semua yang membaca ni HAPPY SELALU ok!! Amin... XOXOD

No comments:

Post a Comment

Put your comment here!!