Wednesday, May 20, 2015

Ubat tradisional Selsema

Assalamualaikum uallz!!!

Hye!! Harini eina nak share something yang eina rasa nice & berguna sangat untuk kita2 ni.. Penat kan asyik sot sot sot sot sedut selsema.. Hhaha.. Nak sembuhkan tapi penat makan ubat?? Malas makan ubat? Sebab bila makan ubat je mengantuk.. Kann?? Langsung kerja lain tergendala.. 


Harini eina nak share tips ni n semoga ajaran atok nenek kita zaman dahulu ni dapat kita jaga supaya tak hilang ditelan zaman.. Ceh wahh.. Haha..


Cara pertama:


Ambil satu camca besar serbuk teh dan masukkan ke dalam air panas satu gelas. Tapis dan ambil airnya lalu diperah air limau nipis ke dalamnya.. Lepas tu minum..Pendek cerita, macam teh o limau panas tanpa gula.. Bukan ICE LEMON TEA okay!!


Cara kedua:


Ambil seulas bawang, buang kulitnya dan kunyah sampai hancur dan telan. Cara ni diamalkan sejak zaman Nabi Muhammad dahulu.. Simple sangat..



Okay uallz!! Selamat mencuba... Kepada yang selsema tu, semoga cepat sembuh okay!!
;-)
Just sharing..

1 comment:

Put your comment here!!