Tuesday, June 2, 2015

Cara paling STYLO untuk menabung!!

Assalamualaikum uallz!!

Harini eina ada terbaca satu article ni.. Eina rasa teruja sangat bila dapat tahu cara ni..
Memang sangat sesuai untuk kite2 yang bz memanjang ni.. Hehe.. Kepada sesiapa yang susah sangat nak menyimpan tu..boleh ikut cara ni k..


Senang je caranya.. Hanya perlukan:

1) Calendar


2) Marker Pen

3) Bekas tabung

4) Duit (Kalau tak ada duit nak tabung apa kan? Haha..)


Okay, tabung tu kita letak target nak buat apa dengan simpanan tu untuk akhir bulan..

Kita selalu simpan duit syiling kan? Lepas tu tak tahu pon berapa dalam tu.. Itu semua OLD SCHOOL.. Cara yang eina nak share ni cara menyimpan ikut calendar..
Contoh 5 June 2015, kita masukkan RM5 dalam jar. Kalau 10 May 2015, kita masukkan RM10 dalam tabung tu.. Tandakan (/) pada Calendar tiap2 hari menandakan kita dah masukkan duit ikut haribulan.

Senang kan??
Dalam sebulan kita boleh dapat total banyak jugak la...
1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11+12+13+14+15+16+17+18+19+20+21+22+23+24+25+26+27+28+29+30= RM465.00 sebulan..kalau sebulan ada 30 hari..



Okay, kalau RM465 x 3 bulan dah jadi RM1395. Wow.. Dalam tabung je taw... Huhu..
Shopping!!!!! 

Hee... Dalam simpanan bank, biar kan je laa..tetap simpan gak.. Tapi ni untuk simpanan yang kita buat saja2 macam hobi.. Best kan?? Hee...

So, lepas ni tak ada la kite pening lau ada yang nak pakai duit URGENT ke apa.. Menyimpan tu MESTI k..





Eina praktik buat benda ni start dari June ni.. Kalau uallz yang rasa menarik nak buat cara ni jugak.. Sila lah... Menabung kan amalan mulia.. Hee... ;-)

#saving
#shopping
#lifestyle
#money


1 comment:

Put your comment here!!