Wednesday, July 8, 2015

Bila kekasih dicuri orang...

Assalamualaikum uallz!

Perhhh! Tengok tajuk pon dah tragik kan? Haha.. Sakit woiyhh!! Siapa yang pernah ada dalam situasi macam ni je yang tahu macam mana susahnya nak percayakan CINTA selepas move on dengan benda ni..


Uallz tahu tak, sebenarnya uallz lah orang yang paling beruntung bila dapat tahu semua benda ni awal taw.. Pokok tak akan bergoyang kalau tak ada angin.. Benda tak akan jadi kalau tak ada pihak yang melayan.. Kan? Kalau uallz dapat tahu benda macam ni awal2.. Relax.. Cool.. Jangan marah2.. Try cakap baik2.. Be professional.. Bila dia dah tergagap2 nak cakap, baru bantai habis-habisan..tapi dengan cara manners.. Ungkit balik apa perkara yang pernah buat dia bahagia.. Sebenarnya itu cara yang paling berbisa untuk buat si dia sakit.. **Senyum sinis.. Jangan sesekali act like DESPERATE!


Percaya tak, dia akan menyesal buat kita macam tu kalau kita pandai main peranan dan watak dalam situasi macam ni.. Seriously, nak balas dendam, senang sangat.. Just jadi diri kita..dan buat macam dia tu bersalah besar dan kalau betol dia nak kat kita, dia akan berusaha untuk pulihkan keadaan balik.. Bila nampak dia dah betol2 menyesal, maafkan lah dia.. Insyaallah dia akan serik nak buat macam tu lagi..


Okay.. Kalau rasa macam dah tak boleh diselamatkan je hubungan tu..
Sini eina ada sediakan tips untuk uallz refer untuk move on tanpa dia lagi...

1. MENANGIS
Uallz boleh menangis sepuas hati uallz.. Lepas menangis tu, uallz akan rasa lega.. Rasa macam dah tak ada apa yang perlu ditangisi.. Masa tu terasa hati dah keras.. Bila hati dah keras, memang kita akan kuat untuk menghadapi kehidupan selepas tu dengan lebih berjaga-jaga..

2. DELETE CONTACT DAN ACCOUNT SOCIAL NETWORK SI DIA
Uallz kena dan wajib delete account FB or Ig or Whatsapp si dia.. Sebab eina tahu, selagi tak block or delete, selagi tu stalk kan? Haha.. Stalk sbb nak tengok si dia bahagia ke tak lepas uallz tak ada.. Kalau nampak si dia bahagia, mulalah meroyan.. Aduy.. Dah masak sangat dah.. Bila nak move on? Haha.. So, delete okay! 

3. MOTIVASI DIRI - "DIA AKAN GELAKKAN KITA KALAU KITA NANGIS DEPAN DIA"
Uallz kena motivate diri supaya jangan nampak sangat kita menderita tanpa dia.. Itu lagi membuatkan dia happy taw! Seriously.. Eina sendiri pernah ada pengalaman kena gelak lagi taw.. Sakit memang sakit tapi itulah yang membuatkan kita lagi kuat untuk teruskan hidup dan lebih berjaya..


4. BUANG SEMUA BARANG-BARANG YANG ADA KENANGAN
Masa bercinta, tipu la tak ada barang yang si dia bagi.. SILA BUANG! Jangan tengok lagi.. Benda macam tu buatkan kita lagi teringatkan si dia taw.. Nak ke tiap2 malam menangis ingat kenangan lama? Sakit woo..

5. BERSOSIAL
Masa macam ni uallz jangan duduk sorang-sorang.. Uallz kena enjoy dengan kawan-kawan yang supportive.. Macam eina, ada geng sendiri yang sentiasa menghiburkan eina waktu eina down.. Geng https://www.facebook.com/groups/875320502558802/ .. Sesiapa nak join, boleh la request.. Nanti eina approve okay! Join berkomuniti jauh lagi better dari rasa down sorang-sorang ingat kenangan lama yang tak akan berulang tu..


Okay laa.. Sampai sini je.. So, uallz jangan sedih-sedih bila kekasih di ambil orang okay.. Ingat quote ni, "BIAR PUTUS CINTA, JANGAN DIVORCE".. Dari awal kita tahu perangai macam tu, so, bersyukur k.. Kita layak dengan orang yang lagi better dari dia.. Kuatkan semangat! Jangan menangis demi orang yang tak tahu erti menghargai orang yang membahagiakan dia.. Take that as NOTE!




1 comment:

  1. Malu pula rasanya, bila saya seorang lelaki membaca entri ini... Kepada sesiapa yang pernah alami situasi ini, banyakkan bersabar... Pasti ada hikmah disebaliknya..

    ReplyDelete

Put your comment here!!