Monday, July 27, 2015

Resepi Udang masak Merah

Assalamualaikum uallz!

Hye uallz!! Harini eina update resepi Udang Masak Merah favourite eina! Hee... 
Sebenarnya, ini request dari geng BICARA HATI EINAANGEL NETWORK..
Hobi eina memang suka memasak n bagi orang makan masakan eina.. Rasa puas sangat bila orang suka masakan eina...
Haritu eina ada masak Udang Masak Merah ni makan dengan nasi tomato..
Nampak biasa je lauknya..tapi kepada yang belum tahu macam mana nak buat dengan sedap...
Hee... Nah resepinya.. Masakan bujang je sebenarnya.. Hehe..

Bahan-Bahan
1.   Minyak Masak
2.   Setengah kilo udang
3.   Bunga cengkih, Kayu manis, Halia (besar ibu jari)
4.   {Cili boh} - blender
5.   {Bawang merah (X2), Halia (besar ibu jari), bawang putih} - blender
6.   {Bawang merah} - potong bulat
7.   Garam / Kiub Cukup casa
8.   Air tepung jagung / Sos Cili
9.   Air setengah cawan
10. Gula merah.
11. Cili besar


Cara-Caranya
1.   Panaskan minyak.. Masukkan bunga cengkih, kayu manis dan halia. (Sampai wangi)
2.   Setelah wangi, masukkan bawang merah, halia dan bawang putih yang dah diblender. (Masak sampai garing)
3.   Dah garing, masukkan cili boh.. (Masak sampai naik minyak)
4.   Bila dah naik minyak, masukkan sos cili. Lepas tu, masukkan tepung jagung. Tepung jagung untuk likatkan sambal.
5.   Masukkkan air setengah cawan dengan gula merah dan kiub cukup rasa.
6.   Agak2 dah masak dan likat, masukkan udang dengan bawang merah yang dipotong bulat.
7. Tunggu udang masak, masukkan cili merah yang dah dihiris, gaul2kan..


SIAPPP!!!
Selamat mencuba uallz!!!
Nanti kalau ada resepi yang eina boleh share lagi, eina update okay! ;-)

#einaangelnetwork
#einamasak
#resepi


2 comments:

  1. Perghhhh.. Sedapnya udang masak merah... Bilalah agaknya dapat merasa makan masakan Eina nii?..

    ReplyDelete

Put your comment here!!