Thursday, October 15, 2015

Mampu ke cinta dalam Facebook bertahan??

Assalamualaikum uallz!

Facebook dah tak asing lagi. Boleh dikatakan setiap orang mesti ada satu akaun Facebook kan??
Ramai yang bertemu jodoh di Facebook dan ada juga yang dipermainkan dalam Facebook.. Bagi eina, tak salah kita nak cari jodoh dalam laman sosial ni.. Tapi tolong berhati-hati.. Jangan lah suka tangkap muat je..


Gambar hiasan dari Google Image

Kalau kita dah suka pada seseorang dalam Facebook tu, ada beberapa perkara yang kita kena check dulu! Antaranya:

1. PERIKSA LATAR BELAKANG
Kita kena tahu latar belakang si dia terlebih dahulu. Jangan tengok muka handsome / cantik, terus declare suka dan nak jadikan dia pasangan hidup.. Bahaya taw.. Buatnya dia penjenayah atau orang punya tapi tak mengaku, kan susah hidup.. Tak pasal-pasal je nanti..


Gambar hiasan dari Google Image

2. JANGAN MUDAH TERPEDAYA
Jangan letakkan 100% kepercayaan terhadap orang yang baru kita kenal.. Kadang-kadang orang yang senang meluahkan perasaan ni adalah orang yang paling senang nak menyakitkan.. Details yang ada di Facebook tu bukannya boleh percaya pun.. Nampak macam dia seorang yang caring je, entah-entah LAKI ORANG! Tak pasal-pasal jadi punca runtuhnya rumah tangga orang.. Kan??


Gambar hiasan dari Google Image

3. KATA-KATA MANIS
Kita tengok kat wall dia, banyak kata-kata manis seolah dia seorang yang romantik.. Ish! Janganlah cepat terpedaya, kadang-kadang, dia ambil lirik lagu ataupun skrip drama je tuh.. Bukan betul-betul pon.. 


Gambar hiasan dari Google Image

UJIAN-UJIAN DALAM PERKENALAN

1. CARI KESALAHAN DIA
Bukan nak kejam.. Cuma selidik dulu macam mana perangai dia sebelum kita proceed nak jumpa dengan dia.. Mana lah tahu dia seorang yang panas baran atau GILA?? Who knows kan?? Ingat orang gila tak ada FACEBOOK ke?? Hummm.. Try tanya benda yang pelik-pelik dan tengok respon dia..


Gambar hiasan dari Google Image

2. TEST MARKET
Gambar hiasan dari Google Image
Jangan letak harapan terlalu tinggi dahulu.. Cuba test market je dulu.. Mana tahu dia ni senang je terpikat.. Maknanya tak mustahil dia ni GATAL orangnya.. Kita pun jangan lah terlalu senang terpikat dengan orang dan terima orang nak relationship dengan kita.. Takut dia pun tengah TEST MARKET je dengan kita.. Maklum lah..nak tahu, masih laku ke tak kan.. Hehe..

BILA DAPAT RESPOND....

1. TIDAK SERIUS
Gambar hiasan dari Google Image
Woww.. Dah tahu dia ni seorang yang tak serius dalam relationship, tinggalkan jelah.. Anggap dia hanya seorang kawan atau kenalan je.. Jangan anggap lebih-lebih.. Orang yang serius nak kenal dengan kita takkan biarkan kita tertunggu-tunggu dia ataupun tergantung.. So, cari orang lain jelah..

2. ALASAN TAK MASUK AKAL
Orang yang selalu bagi alasan yang tak masuk akal ni selalunya seorang yang tak bertanggung jawab. Ada sahaja alasan yang akan dibuat untuk mengenalinya dengan lebih dekat dan tak mustahil dalam hatinya sudah ada seseorang atau pun dia tak berminat dengan awak.. Jangan buang masa lagi, let him / her go...


Gambar hiasan dari Google Image

3. DIA NAK JUMPA
Gambar hiasan dari Google Image
Wahh... Kalau dia nak jumpa, pastikan awak berteman.. Kalau boleh jumpalah di tempat yang ramai orang.. Bila dia serius, dia akan berusaha membahagiakan awak sampai awak rasa sunyi bila dia tak ada.. Jangan percaya 100% dulu k.. Takot dia penjenayah ke apa.. Banyak dah kes macam tu kan..
Mulalah satu hubungan tu dengan berkawan.. Kalau berkemampuan, ajaklah si dia berjumpa dengan orang tua awak supaya hubungan yang awak bina direstui.. Jangan tunggu lama-lama, bercinta lepas kahwin kan lebih indah.. hehe..
Gambar hiasan dari Google Image

Kesimpulannya, walau macam mana pun kita mengenalinya, kalau kena pada caranya, tak salah.. Kalau memang ditakdirkan dia jodoh awak, terima lah dia seadanya.. Depends pada diri kita jugak macam mana kita nak rangka kisah cinta kita.. Okay!
Done!! Selamat beramal.. 

#einaangelnetwork
#bloggermalaysia
#tipscinta
#cinta
#facebook

3 comments:

  1. betol2....paling minat part last skali bile dpt respond no 3...nice story line bnyk imput yg sy dpt...syok blog eina nie...kalo blh up to date tips2 mcm nie...

    ReplyDelete
  2. yes...true eina.. cinta ni xkisah la fb je..dri ig ke.. pendek kata hti masing2 kan.. ada baik buruk..

    ReplyDelete

Put your comment here!!