Wednesday, October 7, 2015

Petua hilangkan panas cili pada jari..

Assalamualaikum uallz!!

Eina nak share petua malam ni... Sesiapa yang selalu masak, mesti nak tahu pasal ni.. Tambah-tambah lagi yang suka masak masakan melayu yang pedas-pedas tu.. Hehe... Mesti pegang cili kan?? Masa tumbuk cili tu rasa panas je tangan kan.. Kadang-kadang bila gatal mata, terkena pulak mata.. Pedih woo...! Kalau letak air je, makin pedih..

Gambar hiasan dari google image

Nak tahu petua yang boleh hilangkan rasa panas tu??

Gambar hiasan dari google image

Senang je.. Eina dah cuba banyak kali.. Memang menjadi.. Maklumlah..hobi eina kan memasak.. Memang tak lari la dari panas cili ni.. Hhehe...

BAHAN-BAHANNYA
Ambil garam dua sudu dan air setengah gelas.

CARANYA
Hancurkan garam tersebut dengan air. Kemudian gosokkan air tu pada tangandan hangatkan dengan api. Kemudian, cuci tangan dengan air sejuk. Panas pada jari tu akan hilang dengan segera..

Gambar hiasan dari google image

Sekadar berkongsi! Selamat mencuba ye...

#einaangelnetwork
#bloggermalaysia
#lifestyle
#tips
#petua

3 comments:

  1. Good info eina .. bleyh mmcuba nieyh.. yana selalu jgk pns jri lepas masak

    ReplyDelete
  2. Kalau ena, rendam dalam air yg ada ais batu... thanks tips yg mudah ni.. boleh try nanti if terkena benda ni

    ReplyDelete
  3. Haii.. Eina... Cakk.. Done Follow sini no. 122
    Salam kenalan.. Sudilah kiranya follow me back,
    boleh kita saling kunjung mengunjung pasni..

    Official Blog :
    http://tengkubutang.blogspot.com/

    Catlover Blog :
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete

Put your comment here!!