Friday, August 28, 2020

Rahsia personaliti si dia yang lahir pada bulan September..

Assalamualaikum dan hye semua!

Siapa yang follow eina, pada tahun 2015, eina ada update tentang Rahsia Personaliti si dia yang lahir pada bulan January sampai August.

REFER

Hari ini eina nak sambung update tentang rahsia personaliti si dia yang lahir pada bulan September pula.. Hehe.. 

Sumber : Google


1. SANGAT SERONOK DIDAMPINGI
Walaupun dia nampak macam cool je bila sorang2. Tapi dia sebenarnya sangat suka beramai-ramai dan suka ditemani.

2. BANYAK BERAHSIA DAN SUKAR UNTUK DIFAHAMI TERUTAMANYA LELAKI
Siapa jadi pasangan bulan September ni kena banyak bersabar dan jangan berhenti untuk memahami si dia. Sebab kadang2 apa yang terkeluar dari mulut dia, bukanlah apa yang dimaksudkan.

Sumber : Google


3. AGAK PENDIAM JIKA TIDAK DIMULAKAN PERBUALAN
Dia bukan sombong, cuma dia tak tahu macam mana nak mulakan perbualan tu. Bukan semua orang boleh bergaul dengannya.

4. HARGA DIRI TINGGI DAN SANGAT MENJAGA MARUAH DIRI
Kalau argue, jangan terkejut bila dia akan usaha berdebat sampai menang.

Sumber : Google


5. TIDAK SUKA MENYUSAHKAN ORANG LAIN TETAPI TIDAK MARAH BILA DISUSAHKAN
Sejenis yang akan sentiasa bantu korang walau korang dalam keadaan susah sekalipun. Tapi sangat2 susah nak minta pertolongan orang lain bila dia yang susah.

6. MUDAH DIPUJUK DAN BERCAKAP LURUS
Mulut memang laser. Kalau tak puas hati memang dia akan cakap terus. Tapi bila kena dengan pujuknya, dia akan mudah cool. Tapi selalunya dia akan pujuk diri sendiri sebelum orang lain pujuk.

Sumber : Google


7. SANGAT MENJAGA HATI ORANG LAIN
Kalau nak buat sesuatu, dia sentiasa akan fikir apa orang akan rasa jika dia buat macam ni dan macam tu. Bahaya juga ni. Senang serabut bila semua nak fikir apa orang rasa sampai diri sendiri terabai.

8. SANGAT PERAMAH
Bila dah jumpa orang yang dia selesa, dia akan menjadi peramah tapi bukan semua orang dia boleh jadi peramah.


9. EMOSI SANGAT MENDALAM TAPI MUDAH TERLUKA HATINYA.
Nampak macam garang tapi sebenarnya dia seorang yang sangat sensetif. Tapi ego terlalu tinggi untuk meluahkannya.

10. BERJIWA SENTIMENTAL
Dia susah nak move on dengan barang or orang yang dia pernah sayang. So, sentimental value ada di mana2. Penyayang orangnya. Tak mudah lupa kebaikan orang padanya. Sukakan romantik.

11. JARANG BERDENDAM
Apa sahaja yang orang buat padanya, dia memilih untuk let go. Tapi bila dah start berdendam, dia akan menjadi sangat bahaya.

Sumber : Google


12. MUDAH MEMAAFKAN TAPI SUKAR MELUPAKAN
Dia seorang yang senang untuk memaafkan tapi jangan sesekali ungkit perbuatan yang menyakitkan itu sebab dia akan mengeruhkan lagi keadaan. Sejenis belajar dari pengalaman.

13. TIDAK SUKA BENDA YANG REMEH TEMEH
Bila ada masalah kecil, dia lagi sanggup untuk mendiamkan dan membiarkan saja. Tak suka ambil port pada benda yang kecil2 dan tak penting sebab dalam hidupnya, ada banyak lagi benda lain yang perlu difikirkan.

14. SIFAT MEMBIMBING SECARA FIZIKAL DAN MENTAL
Dalam organisasi keluarga atau tempat kerja, dia seorang yang semulajadi boleh membimbing ahli yang lain.

15. SANGAT PEKA DAN PENYAYANG
Selalu meletakkan priority terhadap perasaan orang lain terlebih dahulu sebelumnya. Sangat menjaga apa yang dimiliki supaya tak hilang di masa hadapan. Sangat loving.

Sumber : Google



16. LAYANAN YANG SERUPA DENGAN SEMUA ORANG
Dalam hidupnya, semua orang dilayan secara equally. Tak ada kurang tak ada lebih.
Bila dia sayang, sayang sangat2. Bila benci, dia benci sangat2.

17. TINGGI DAYA SIMPATI
Sangat mudah kasihan pada orang sampai terlupa untuk kasihan pada diri sendiri.

18. PEMERHATIAN YANG TAJAM
Walaupun dia nampak seperti seorang yang tak ambil kisah tapi sebenarnya dalam diam, dia sentiasa memerhati apa yang terjadi disekelilingnya.

19. SUKA MENILAI ORANG LAIN DENGAN PEMERHATIAN
Selalu judge dulu sebelum tahu apa yang sebenarnya terjadi. Lepas tu baru menyesal sebab apa yang dipandang tak semestinya apa yang berlaku sebenarnya.

20. MUDAH BELAJAR DAN RAJIN BELAJAR
Kalau bab membaca dan belajar, dia lah yang paling rajin. Suka bahagian ilmiah dan ilmu baru.

21. SUKA MUHASABAH DIRI SENDIRI
Bila sesuatu berlaku, dia akan senyapkan diri dan muhasabah diri sebelum buat apa-apa tindakan selanjutnya. Jarang nak salahkan orang membuta tuli sebaliknya banyak salahkan diri sendiri. Mudah mengalami depression.

Sumber : Google


22. RAJIN MENGEMAS
Kalau bab mengemas, bagi pada dia. Dia tak jemu mengemas benda yang sama dan sangat kreatif bab mengemas barang. Kalau 5S tu bagi dia jela.

23. SUKA BERDIAM DIRI
Kalau ada benda yang menggangu fikirannya, dia selalunya memilih untuk mendiamkan diri sendiri dan tak nak bergaduh.

24. SUKA DUDUK RUMAH
Orang bulan September ni kadang2 susah untuk ajak berjalan sebab dia lagi suka duduk di rumah yang sudah lengkap semuanya ada. Tak suka sangat berjalan means beriadah di luar.

25. AGREASIF BERKAWAN TAPI TAK CARI KAWAN
Dia suka berkawan tapi dia suka berkawan dengan satu kelompok kecil dan tak suka mencari kawan baru. Bukan mudah nak jadi kawan dia.

Sumber : Google

26. SUKA MENGENANGKAN PERISTIWA DAN KAWAN LAMA
Dia seorang yang takkan lupa apa2 jua peristiwa lama dan kawan-kawan lama yang ada sentiasa dihargai. 

27. GERAK HATI YANG SANGAT KUAT
Instinct yang susah nak ditipu. Bila dia rasa tak sedap hati, means ada yang akan terjadi dan better dont do it. Dia mudah predict apa yang akan terjadi bila kita buat itu dan ini.

28. KUAT DAYA INGATAN
Jangan main2 dengan dia. Walaupun benda tu dah lama sangat pun dia boleh ingat ya. So tak payah risau takot dia tak ingat korang sebab dia bukan pelupa.

Sumber : Google


29. PANDAI MENDORONG DIRI
Sentiasa ada cara untuk naikkan semangat sendiri,

30. SANGAT CEMBURU DAN TERLALU CEPAT MEMILIH
Cemburu boleh membuatkannya membuat keputusan yang salah. Dia tak boleh tengok orang yang dia sayang happy dengan orang lain.

31. BERPENYAKIT SEKITAR KEPALA
Dia seorang yang mudah sakit kepala.

Okay! Done! Hehehe... Ni hanya main2 je taw.. Jangan serious pulak.. Nanti eina sambung October pulak k..

#einaangelnetwork
#bloggermalaysia

Thursday, August 27, 2020

Jualan dessert ROSE AINI menjadi pilihan orang Semenyih..

Assalamualaikum dan hye semua!

Korang pernah tak rasa nak makan dessert tapi tak tahu nak beli kat mana?? Eina nak recommend korang beli kat ROSE AINI ni... Memang sedap! Ramai dah beli tapi sebelum ni buat kecik-kecilan je.. Ada macam2 taw. Ingatkan sejenis je.. Rupanya boleh jadi ONE STOP shop yang boleh shopping macam-macam dessert. Port orang beli borong pon ada gak...

Antaranya macam kat bawah ni..


Kek Puding
Saiz 10" - RM55
Saiz kecil - RM5


SAMBAL PUCUK UBI GORENG
Ada 2 jenis. (Pedas biasa atau Pedas Kaw Berapi)
RM12/PACK


PATI DURIAN BELANDA
RM18/kg




POPIA OTAK-OTAK
RM12/pack (1pack ada 30pcs)



MINUMAN DURIAN BELANDA
350ml - RM6.50
500ml - RM8.50


KEROPOK LEKOR LEMBUT
RM5/pack (12pcs/pack)



KEROPOK LEKOR NIPIS
RM5/pack (40pcs/pack)


SOS CICAH SEDAP
RM2/botol


KEROPOK LEKOR CRYSPY
RM7/Pack (35pcs/pack)

Harga dah siap tertera lagi taw.. Apa lagi nak.. Hahaha...
Murah gila kan?? Korang nak buat business pon boleh sangat nak contact ROSE AINI ni..
Cover bukan area SEMENYIH je okay.. Lokasi penghantaran boleh bincang dan boleh diatur..
Hehehe.. 

CONTACT
Facebook : KLIK SINI Rose Aini
Call / Whatsapp : 017-697 9275
Instagram : KLIK SINI @Rosessbakery


So, apa lagi?? Serbuuu!!!!!

#einaangelnetwork
#bloggermalaysia

Bila selalu sangat bergaduh..

Assalamualaikum dan hye semua!

Korang pernah tak dengar orang tua2 cakap, jangan selalu sangat bergaduh, nanti hubungan tu jadi tawar n kasih sayang tu makin kurang? Opah eina selalu pesan benda ni.. 
Kadang2 bila selalu sangat bergaduh, hubungan tu jadi bosan sangat. Puncanya kadang2 untuk mencari perhatian. Maybe sebab pasangan tu kurang beri tumpuan pun boleh jadi juga.

Sumber : Google

Korang perasan tak zaman sekarang ni ramai yang hangout together tapi tangan pegang phone? Serious itu sangat tak best okay! Eina selalu warning husband, jangan sampai eina campak phone tu. Tapi eina tahu tak semua orang boleh outspoken cakap macam tu kat pasangan masing2. Eina perhati je dalam group whatsapp bukan main active lagi. Tapi bila jumpa, bukan bercakap pun, lagi banyak cakap dalam phone berbanding orang depan mata.
Seronok ke macam tu? Bila kurang perhatian, mula lah isu macam2 dengan orang sekeliling. Allahu..bahayanya..

Sumber : Google

Yang masih belum kahwin, jangan la selalu sangat bergaduh. Zaman sekarang ni terlampau banyak kes orang tinggalkan pasangan sorang2 masa majlis kahwin. Ni semua sebab terlalu takut nak hidup sama2 bila sebelum kahwin pun dah selalu sangat bergaduh. Ye la..takkan la dah elok2 duduk ngan mak ayah tak ada masalah pastu bila dah kahwin nak serabut2 pasal begaduh2 selalu ni kan. Baik cabut dulu.. Yang jadi mangsanya keluarga la. Tak pasal kena malu sekali.

Source : Google
Sumber : Google

Dalam hubungan ni, kita kena pandai main watak masing2. Kalau rasa tak puas hati, luahkan dan settlekan cepat2. Jangan sampai dah melarat baru nak bercakap. Masa tu, nak mula dr mana pun dah tak tahu. Lastnya, terdiam.. (SPEECHLESS)
Masalah tak settle taw.

Pernah tak rasa hubungan tu hambar je. Macam bosan sangat sampai dah tak tahu nak buat apa.. Dalam fikiran, terfikir la macam2 untuk cari topik. Salah topik, boleh bergaduh. Masa eina baru2 kahwin, selalu jadi macam ni. Tapi kitorang berbincang n settle baik2. Apa yang perlu dibuat semua pastu senaraikan apa yang tak suka n apa yang okay. Lama2 benda tu jadi habit.
Alhamdulillah.

Korang tengok videoclip ni.. Banyak pengajarannya...


(YOUTUBE VIDEO)

Demi Lovato - Tell Me You Love Me (Official Video)



Kesalahan2 lelaki vs perempuan dalam video tu...

PEREMPUAN
1) Selalu tuduh2 lelaki tu..
2) Selalu ajak topik gaduh..
3) Jealous terlampau..
4) Berahsia.. Phone tak open dengan pasangan..

LELAKI
1) Ada masalah, tak settle baik2.
2) Nada berbincang tak ada.
3) Cara dia tinggalkan perempuan tu sangat tak matang.
4) Tak ada pendirian..

Nah..Ni lirik lagu dia..

Oh no, here we go again
Fighting over what I said
I'm sorry
Yeah I'm sorry
Bad at love, no, I'm not good at this
But I can't say I'm innocent
Not hardly
But I'm sorry
And all my friends, they know and it's true
I don't know who I am without you
I got it bad, baby
Got it bad
Oh, tell me you love me
I need someone
On days like this, I do
On days like this
Oh, tell me you love me
I need someone
On days like this, I do
On days like this
Oh, can you hear my heart say?
(Ooh-ooh, oh, oh-ooh-ohh-ooh)
No, you ain't nobody 'til you got somebody
You ain't nobody 'til you got somebody
And I hope I never see the day
That you move on and be happy without me
Without me
Oh, what's my hand without your heart to hold?
I don't know what I'm living for
If I'm living
Without you, ooh
All my friends, they know and it's true
I don't know who I am without you
I've got it bad, baby
I got it bad
Oh, tell me you love me (ooh)
I need someone
On days like this, I do
On days like this
Oh, tell me you love me
I need someone
On days like this, I do
On days like this
Oh, can you hear my heart say?
(Ooh-ooh, ooh, ooh-ooh)
You ain't nobody 'til you got somebody
You ain't nobody 'til you got somebody
My heart's like
(Ooh-ooh, oh, oh-ooh-ohh-ooh)
No, you ain't nobody 'til you got somebody
You ain't nobody 'til you got somebody
Everything I need (ohh)
Is standing in front of me (ohh)
I know that we will be
Alright, alright, yeah
Through the ups and downs (downs)
Baby, I'ma stick around (ohh)
I promise we will be
Alright, alright
Oh, tell me you love me
I need someone
On days like this, I do
On days like this
Oh, tell me you love me
I need someone (yeah, yeah)
On days like this, I do (days I like this)
On days like this
Oh, can you hear my heart say?
(Ooh-ooh, oh, oh-ooh-ohh-ooh) heart my heart say, hear my heart say
You ain't nobody 'til you got somebody
You ain't nobody 'til you got somebody
Everything I need (ohh)
Is standing right in front of me (ohh)
I know that we will be alright, alright, yeah

So, faham kan kenapa jangan selalu sangat bergaduh. Sakit taw kalau kena tinggal. Sebelum kita ubah orang lain, kita ubah diri kita dulu. Tak salah kalau kita yang mulakan effort untuk perbaiki hubungan tu sebelum jadi lagi teruk.

Done! Sorry ter EMO pulak tengok video clip lagu ni.. Tu yang terbuat satu entry blog ni..
Hahahahaha.. Yeaayhhhh!!

#einaangelnetwork
#bloggermalaysia

Monday, August 24, 2020

Fertility Treatment di Klinik My Family by Sonoworld (Appointment Day 1)

Assalamualaikum dan hye semua!

Seperti yang korang semua tahu, Eina dan husband sudah nak masuk 5 tahun mendirikan rumah tangga tapi tidak mempunyai rezeki lagi untuk mendapat zuriat. Walaupun kami nampak macam tak kisah, tapi tipu lah kalau kata kami tak teringin. Tapi kita hanya mampu merancang dan usaha, selebihnya kami serah pada Tuhan. Suami selalu pesan, buat apa nak fikir benda yang kita tak boleh control. Yes..tapi siapa yang tak nak anak kan?



Hari ni eina nak share pengalaman eina dan husband menjalani Fertility Treatment di Klinik My Family yang terletak di Ukay Perdana, Ampang pada sabtu, 22 August 2020 yang lepas. Terima kasih kepada blogger Ruby sebab dia yang suggest eina untuk pergi buat rawatan dan khidmat nasihat dari DR klinilk ni.



Awal-awal pagi DR dari klinik dah telefon untuk confirmkan appointment eina. Eina kena minum air banyak sampai rasa nak bloating sebelum datang ke klinik tu. Allahu..azab betul rasa menahan kencing. Bila dah sampai klinik pun disuruh minum lagi air lagi 3 or 4 gelas. Sampai eina tak boleh nak duduk diam. Punyalah lurus bendul eina ni kan. Follow je apa dia suruh. Hehe. Tujuan minum air sampai rasa bloating tu untuk memudahkan Sonographer tu capture dalam rahim eina.


Perasaan masa buat scan ni rasa cam tak boleh diam sebab tengah tahan kencing ditekan2 pulak kat situ kan. Memang meremang segala bulu roma masa tu. Tapi cover macam nothing happen je. Haha..


Alhamdulillah. Rahim eina normal semuanya kecuali cyst. Tapi DR cakap tak bahaya. Eina memang ada masalah irregular period, so memang tak boleh nak tahu waktu subur semua tu. Susah sangat nak tahu. Even masa eina pregnant tahun 2017 tu pun DR tak dapat nak confirm berapa usia baby tu masa tu. Tiba2 tak ada je. Sedih dia Allah je tahu. 


Sebelah kanan ovari eina DR detect ada cyst tapi tak besar & tak bahaya. Bulan 11 nanti next appointment, DR akan buat comparison size dia. Mintak2 lah bukan yang membesar. Amin.
Kalau tak buat scan ni, kita pon tak dapat detect awal kan.



Selepas siap capture dalaman eina, dia print eina punya result dan tibalah waktu untuk consultation dengan DR pula. Allahu berdebarnya. Risau soalan yang ditanya sebenarnya.
Dr siap terangkan apa yang perlu dan ambil segala details eina untuk kenal pasti apa masalah eina dan suami. Benda ni agak private tapi DR cakap masa ni kita dapat tahu yang pasangan kita ni ikhlas support kita atau tidak. Benda ni takkan dapat result yang baik kalau tak ada cooperation antara husband and wife. Alhamdulillah suami menjawab segala persoalan dengan tenang dan sangat membantu. 



Yang bestnya di Klinik ni, kita selesa bertanya dan meminta pandangan tentang situasi kita memandangkan DRnya semua perempuan. Tak ada lah segan2 kan. Banyak info yang DR bagi semasa penerangan mengenai situasi kesihatan dalaman eina pada suami. 

Treatment ni bukan hanya check isteri ya.. Suami pun akan diperiksa juga pada bulan 11 nanti. Sel air mani akan diambil pada bulan 11 nanti. Buat masa ni, eina kena turunkan sekurangnya 8% dari berat badan eina sekarang dalam masa 3 bulan ni dan akan berjumpa balik dengan DR untuk appointment ke dua pada bulan 11.

Korang yang dah kahwin dan teringin nak dapatkan treatment suami isteri, korang boleh contact sendiri dengan Klinik My Family ni untuk appointment. Eina recommend sangat sebab harga dia berpatutan dan rawatannya bukan sekadar jual air liur je sebab besertakan ubat dan rawatan sekali. 

Yang ramai DM eina tanya pasal kos perubatan modern ni, bawah ni package yang eina ambil. Boleh layari website dia untuk lebih lanjut. KLIK SINI



INFO KLINIK MY FAMILY BY SONOWORLD
Tel: 03-4162 2754
INSTAGRAM: KLIK SINI
Whatsapp: 016-621 1002
Map: KLIK SINI


Rupanya ramai yang nasib macam eina sekarang. Ramai yang tak ada anak lagi walaupun dah lama kahwin. Masa eina buat treatment tu, eina paling muda. Sebenarnya treatment ni bukan semata untuk anak, tapi untuk check kesihatan dalaman kita suami isteri juga. Anak itu rezeki. Kalau ada, Alhamdulillah syukur. Kalau tak ada, mungkin ada anak2 yang lagi memerlukan kasih sayang kami. Semuanya sudah tertulis kan. Apa yang kita perlu buat adalah usaha dan buat yang terbaik untuk pasangan kita. Yeayhh!! Tunggu next episod untuk tahu treatment selanjutnya ya. Doakan kami dipermudahkan urusan ya. Amin.

#einaangelnetwork
#einaewanjourney
#klinikmyfamilybysonoworld